Landgenoten, Tijd voor een integrale aanpak! Deltacommissaris ‘#economie, #onderwijs & #preventie’

Government

Landgenoten, ik heb heel wat op mijn lever vandaag, pak een bak koffie en ga er even voor zitten.

Wat een groot en klein verdriet weer in de wereld! Maar ik kan er zo weinig mee. Ik begin echt vast te lopen met al die ouddenkers om me heen.We kampen met leegloop in Groningen en Limburg maar we staan met lege handen als we oplossingen willen implementeren. Terwijl Merkel de meest gedreven vluchtelingen voor onze neus wegkaapt. Kippenvel krijg ik van die vrouw, 3000 nieuwe echte banen alleen al om het immigratiegolfje in goede banen te leiden, wat een klasse. En wij maar mopperen in onze polderlokaaltjes.

Screen Shot 2015-09-10 at 16.09.35

 

Groot en Klein leed

De werknemers in het rijke Beieren staan in Munchen nota benen te applaudisseren voor de nieuwe ingenieurs en lassers die gratis het land binnenkomen. Ik krijg straks weer de kneuzen toegewezen en mag hier dan weer uitleggen dat de asielzoekers echt niet “onze banen”  inpikken in de aardbeienpluk. Bondskanselier Merkel weet wanneer zich een kans voordoet en neemt het hele land op sleeptouw. Zucht.

Over naar het kleine leed. Oudere werknemers die na decennia werken ontslagen worden komen in een door mij en mijn voorgangers geautomatiseerde carroussel van digitale formulieren en virtuele ambtenaren terecht. Ik was echt getroffen door dit verhaal van een ervaringsspecialist in de Volkskrant. Ik moet hoognodig iets gaan doen met de ervaring van dat soort mensen. Uitgekotst, boordevol ervaring maar ongeschikt om door mijn UWV-worstenfabriek in een MacJob geperst te worden. En dan zeker de meneer van #Maandag voor 20% extra inhuren om die puinzooi weer recht te breien. 3 duizend miljoen euro is daar in het putje weggespoeld. Ik moet trouwens eens navraag laten doen naar die 3 miljard, dat kan toch haast niet want van dat geld hadden we het werkloosheidsprobleem met nieuw beleid op kunnen lossen.

Screen Shot 2015-09-10 at 16.01.10

Volkskrant artikel over ervaring met UWV

 

Vastgeroeste instituties

Weet je, ik ben aan de ene kant hartstikke jaloers op mijn voorgangers. Zo’n Jan Peter Balkende, die praatjes houdt over hoe het allemaal eigenlijk anders moet, over leven in een moderne samenleving…. Grrrrr, dat had ie moeten doen toen hij Minister President was. Vrij denken, dat kan je pas doen als je niet gebonden bent, maar het is wel wat we nodig hebben om onze vastgeroeste instituties wakker te schudden.

Screen Shot 2015-09-10 at 16.26.11

Maar goed we zitten nu eenmaal met de rampzalige besluiten en adviezen van mijn voorgangers waardoor het UWV nu de meest gehate instantie van Nederland is geworden. Aan mij nu de taak om daar voor de volgende verkiezingen een flinke draai ten goede aan te geven. En we gaan het UWV dus in zijn kracht zetten, teugels los, targets overboord, frisdenkers aan boord.

Wat dat betreft ben ik heel blij met Tof Thissen als eerste man bij Werkgelegenheid. Ik geef hem even wat ideetjes mee die ik opdoe bij mijn regelmatige wandelingetje door de samenleving.

1) Afschaffen jeugdloon

Dat jeugdloon is een van de grootste fundamentele weeffouten in ons huidige systeem. Deze week is dan wel besloten om er wat aan te gaan doen maar de bezem moet er echt doorheen. Ik heb de nodige jongeren gesproken en het is me echt duidelijk geworden wat er mis is. Het jeugdloon stamt nog uit de meester/gezel tijd waarin een groentje het vak moest leren van een ervaren kracht. Dat werkte uitstekend en was ook prima te verantwoorden.

Maar inmiddels zijn er hele bedrijfstakken die draaien op jongeren, er is geen volwassene meer te bekennen in de horeca, de supermarkt, call-centers. Het werk kenmerkt zich door zeer korte de inleertijd, na 4 uur inwerken ben je pro. Ook wordt het werk gedaan in sectoren waar geld zat is maar waar er door moordende concurrentie een voortdurende race to the bottom is. Ik heb werkschema’s van jongeren gezien waarin 16 jarigen tot 2 uur ’s nachts bestek poetsen voor €3,50 bruto per uur in de chicste hipstertent van Nederland. De betreffende kinderen kreeg geen echt werkschema mee waarin de extreem lange werkdagen stonden omdat het “roosterprogramma er uit lag”. Convenient, want de schema’s op papier zouden directe input voor een zaak van de arbeidsinspectie zijn geweest. Als ze al zouden komen opdagen trouwens. Want die arbeidsinspectie weet het maar zit achter z’n digitale invulschermen weggedoken omdat de 3 miljard nog altijd geen werkend systeem heeft opgeleverd.

Wat er daarom gaat gebeuren is dat het jeugdloon afgeschaft wordt en het minimumloon naar €12,50 netto gaat. Hierdoor kan iemand die 40 uur werkt €2000 netto per maand verdienen. Hij/zij kan daarvan de huur betalen en gezond eten en aan de maatschappij meedoen. Er is geen Supermarkt die failliet gaat want alle concurrenten hebben hetzelfde probleem en er is geen filiaal dat naar Bangladesh verhuist omdat de vakkenvullers daar goedkoper zijn. Omdat er geen concurrentievoordeel meer is door de goedkoopste 16-jarige in te zetten zullen er weer fulltime banen voor volwassenen ontstaan die zo voor hun kinderen kunnen gaan zorgen die weer tijd hebben voor huiswerk en vrienden. Die jongeren hoeven ook niet meer om half drie ’s nachts bij McDonalds een nepmaaltijd te gaan halen.

Wat er in die race to the bottom vergeten wordt is dat er nu dus een hele generatie ontstaat die zich tussen 14 en 18 kapotwerkt, school laat versloffen, iPhones koopt en daarna afgeserveerd wordt. Er ontstaat geen nieuwe voorraad goed verdienende consumenten maar een legertje opgebrande jongeren zonder perspectief. Henri Ford zag dat begin vorige eeuw als heel duidelijk: als je je personeel meer gaat betalen gaan ze ook meer auto’s kopen. Nederland is zichzelf aan het kapotmaken met z’n jeugdwerk. En geen VVD’er die er wat van zegt.

2) Hipster healthfood restaurants op de plek van vermoeide snackbars.

De jeugd heeft een plek nodig om echt lekker lokaal eten te nuttigen terwijl Pa en Ma druk zijn met de zaak. Achter de toonbank professioneel opgeleide asielzoekers die eten bereiden op authentiek mediterrane, oosterse wijze. Ik loop al een tijdje rond met dat idee maar JoGG heeft alle banden met de lokale ondernemers doorgesneden te faveure van Nestlé en Coca Cola…. Paul maar eens vragen om te komen praten want het schiet maar niet op met het halen van doelen van JoGG ondanks de ronkende jaarverslagen die Schuttelaar voor ze maakt. Trouwens, ik kan die jaarverslagen nergens meer op de website vinden, hebben ze wat te verbergen of zo? Toch maar eens laten onderzoeken waarom JoGG voor 400.000 euro per jaar een kantoortje huurt op de etage waar ook het Vinkje en andere Gezondheidsstikkerplakkers zitten.

3) De boefjes van de goede doelen maffia aanpakken

Ik moet er toch nog een keer op terugkomen…Al jarenlang is het volledige overheidsbudget voor obesitaspreventie naar JoGG gegaan (of naar haar rechtsvoorgangers, die club wijzigt elke keer z’n naam als zelfgeformuleerde doelen niet gehaald zijn). De drijvende krachten achter JoGG, Prof Dr. Jaap Seijdel en Paul Rosenmöller, verkondigen keer op keer op congressen dat de overheid beleid moet maken om te voorkomen dat onze jeugd ontploft. Maar elke keer als ze zichzelf evalueren is de conclusie dat er nog meer budget naar JoGG moet omdat de doelen niet gehaald zijn. Ooit was het doel van het convenant gezond gewicht om met het budget echte banen te creëren in de gezond eten industrie. Koks op scholen die tomatensoep maken van tomaten van lokale kwekers, dat werk. Ik zie mbt JoGG echter alleen maar berichten over Coca Cola die Olypmic Moves promoot op scholen met grote Cola Rode posters en jongeren bewust maakt van het feit dat ze uit de Cola automaat op school ook Light kunnen kiezen. En dat terwijl Light nog slechter voor je is dan gewonen suiker. Nee, het moet anders, echt anders. Ik zat van de week naar de Choices Reclame van Coke op TV te kijken en ik verwachtte elk moment het JoGG logo en Groene Vinkje onder in beeld, zo erg is het al gesteld. Vanmorgen stond in de krant dat alle Nederlandse Cardiologen Frisdrank achter slot en grendel bij de Slijter willen. Kijk, dat is een ferm standpunt. Die kant wil ik op, beleidsmeters maken. We gaan de bezem er door halen.

Onderwijs en VWS maken nu al 25 jaar ruzie, over waar de Lunch op School (en andere complexe vraagstukken zoals pesten) belegd moet worden. Ze komen niet verder dan dat vrijwillige (werkende?) ouders – of scholen dat er ook nog wel zonder enkel budget bij kunnen doen. Vooral geen overheidsbeleid. En ze komen er dus niet uit. Met Rosenmöller als voorzitter van de VO-raad die alle beleid uit handen heeft gegeven en te pas en te onpas roept ‘ beleid is aan de scholen en ouders zelf..’ is er niets bereikt. Dan gaan we nu conclusies trekken en behoort deze schone taak blijkbaar wat complexer / integraler opgepakt te worden. Tof kan dat – als Delta Commissaris op het snijvlak ‘economie – onderwijs – preventie’

4) Vergroening Belastingen a la Wintzen

Eckart Wintzen zei het zo mooi, we moeten onttrekken aan de Aarde belasten en belasting op arbeid verlagen. Op die manier gaan we op een heel andere manier om met de Aarde. Dat zijn eigenlijk kleine beleidsmeters maar wel met een groot effect, maar we komen er niet aan toe door de Lobby van de Zuid As die niet verder kunnen kijken dan hun volgende Ferrari.

Goed verdienen is helemaal niet erg maar we moeten zorgen dat de kloof tussen arm en rijk niet groter wordt, want dan loopt de boel vast.

Belasting was toch ooit een soort crowdfunding voor zorg, onderwijs, wetenschap en dijken. Best nuttige zaken eigenlijk. Nu innen we belasting van arme burgers die het niet kunnen ontduiken om megalomane UWV-luchtkastelen te laten bouwen. Al dat geld verdwijnt in de zakken van de handige jongens en meisjes van de ICT. Als conservatief kan ik dat prima verdedigen maar als would be-liberaal kan ik daar toch niet langer achter staan.

5) De Taxfreetour wordt aangepakt

Apple was plotseling even negatief in het nieuws door de actie van de directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam. De vraag die publiekelijk geteld werd is “Wat doet Apple voor de vluchtelingen?”. Pikant detail is dat het spandoek recht tegenover de Apple Store met Glazen Trap hing. Al mijn conservatieve fractiegenoten buitelden over elkaar heen omdat Apple nu eens een succesvol bedrijf is wat netjes belasting betaalt, dus hoe haalt een gesubsidieerde instelling het in z’n hoofd. Punt is alleen dat Apple net als Bono en Nestlé er de randjes afloopt en hun volledig te goeder trouw opererende Zuid-As-advocaten en belastingadviseurs in dienst heeft die hun belastingaangifte net iets gelijker weet te laten behandelen door meneer Wiebes dan Jan-ZZP.

Als Meneer Ivy en meneer Cook nu eens iets echt groots zouden doen dan zouden ze de lotgenoten van de uit Homs, Syrië afkomstige Steve Jobs eer aandoen en dit initiatief van een paar Berlijnse studenten adopteren en alle vluchtelingen wereldwijd een gratis opleiding aanbieden in het land van toevlucht.

 

Thinktank : Deltaplan Arbeid

We gaan het arbeidsmarktprobleem dus aanpakken. We gaan geen 600.000 euro’s meer investeren in Jaimy Olivers hippe opleidingsstations voor 16 jongeren waar alleen goeiedoelenslimmerikken in grachtenpandjes beter van worden, nee we gaan ook hier echte beleidsmeters maken.

Als eerste gaan we en eind maken aan de Tax-free tour. Want als Ikea, Nestle, Apple, Starbucks en Amazon belasting zouden betalen dan zou er ook geld zijn voor beleid. De bedrijven kunnen dus kiezen voor 10% belasting betalen of verkassen.

Dan gaan we de vluchtelingen die iets in hun mars hebben helpen met werkvergunningen. Zodra ze binnenkomen vragen we ze om zich in te zetten in een van de 100.000 vacatures die we volgens VNO hebben.

Dan gaan we een beroep doen op de enorme pool van uitgebrande 50+’ers. Deze mensen pasten niet meer in de oude “nieuwe economie”. SAP en WBS-codes, management by spreadsheet, KPI’s ze hebben het allemaal zien komen. De jaarlijkse nieuwe peoplemanager wist het ook niet meer, de productiviteit bleef maar dalen maar hij had in ieder geval alle functioneringsgesprekken op tijd gevoerd en de spreadsheets gevuld dus aan hem kon het niet liggen.

Nee, al die vakmensen gaan we weer vragen om de bedrijven waar ze weggestuurd zijn te helpen omdenken, om er weer aan de maatschappij bijdragende clubs van te maken. Een soort nieuwe ondernemingsraad maar dan extern: elk bedrijf moet een bepaald quotum dwarsdenkers aanstellen om het bedrijf terug op de sociale rails te krijgen.

Ik durf dat wel centraal te regelen want de account-managers van #Maandag die al die reorganisaties begeleiden en de, de afdeling hoger beroep bij het UWV die ontslagen vervolgens jarenlang blijven achtervolgen met al dan niet terechte inhoudingen wegens vormfoutjes……het vernietigt de sociale infrastructuur van ons land. Toen ik jong was zeiden we gekscherend “don’t trust anybody above 30”, nu denk ik wel eens met al die snelle jongens: onder de 30 zijn ze ook niet meer te vertrouwen.

Hoe we dan wel burgers kunnen betrekken bij het vernieuwen van de samenleving? Ik denk aan een soort Tegenspraak Sharktank  waarin burgers met plannen kort en bondig een landelijk probleem kunnen aankaarten en budget kunnen krijgen. Een burgerpanel (geen BN’ers, geen politici, geen old boys and girls) wijst goede ideeën aan die budget krijgen om het uit te werken.

Ik zoek nog iemand die de Delta Comissaris Arbeidsmarktvernieuwing gaat leiden maar ik denk eigenlijk aan Tof, een vers iemand van buiten die nu al dapper poogt de oude beleidsmuren en dogma’s van het UWV te slechten. Zo iemand hebben we nodig als minister van Werkgelegenheid die carte blanche, inter/extra/departementaal aan de slag kan gaan. Stel je voor dat we het oorspronkelijke liberale idee nieuw leven in kunnen blazen: een overheid die samenwerkt met vernieuwende bedrijven om het beste voor de samenleving te bewerkstelligen, wow! En dan heel het huidige conservatieve kwebbelbeleid kunnen dumpen. Een Deltaminister van werkzaken die als groene mentor het bedrijfsleven op sleeptouw neemt….jummie. Weer een beetje normen en waarden, klein beetje Balkenende, maar dan voor de overheid.

Ja, hoe langer ik er over nadenk hoe zekerder ik het weet! We moeten van de bedrijfslobby in zijn huidige vorm af. Ik kan gewoon niet meer tegen het geldgeweld van die lui op. En onze verouderde overlegstructuren zijn zo verstrengeld met het bedrijfsleven dat dat echt een hele kluif wordt. Maar het moet! Publiek Private Samenwerking 2.0 gaat het helemaal worden.

Bedrijven mogen wettelijk geregeld alleen maar samenwerken met de overheid en met de burgers maar alleen als het veld waar ze zich voor inzetten helemaal niets met hun corebusiness te maken heeft. Ik noem het kruisbestuiving om beleidsmeters te maken, denk maar eens mee:

  • KPN als sponsor voeding en pestvrije scholen
  • Albert Heijn sponsort werkgelegenheidstrajecten maar niet in de foodsector
  • Shell sponsort kinderboerderijen
  • Unilever als sponsor van activisten voor legale wietteelt
  • Philip Morris als sponsor daklozenproblematiek
  • Coca Cola als partner van lokale windenergie plannen

Kijk! Dan worden die partnerships geloofwaardig, beide partijen enthousiast. De jaarverslagen hoeven niet meer door het marketingbureau van de witwasindustrie geschreven te worden omdat er niets meer witgewassen hoeft te worden!

Ik las vanmorgen: “As het oude dreigt om te vallen moet je het een zetje geven”. Dat gaan we dan maar eens doen.

Hé, dat lucht op! Ja, we gaan het zo gewoon doen: UWV op de schop, Deltaplan arbeid, aanpak Lobbycratie, samen sterk!

Bedankt voor jullie tijd weer, ik moet aan de slag

Mark Rutte

 

Satire, no joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.